Invoering DSM-5 vanaf 1 januari 2017
De DSM-5 wordt vanaf 2017 leidend voor de klinische praktijk. Dat heeft minister Schippers laten weten in een brief aan de Kamer.
De DSM-5 wordt vanaf 2017 leidend voor de klinische praktijk. Dat heeft minister Schippers laten weten in een brief aan de Kamer.
Classificeren volgens de DSM-5 kan eenvoudiger lijken dan het in de praktijk is. Hoe interpreteer je de criteria precies? Wat zijn de uitzonderingen? Zijn er andere classificaties mogelijk? Het DSM-5®: Casusboek biedt prettig leesbare gevalsbeschrijvingen. Als vertaling van de DSM-5®: Clinical Cases bevat deze uitgave meer dan honderd casussen, die zijn bewerkt voor de Nederlandse zorg.
Wanneer een patiënt hulp zoekt voor psychische klachten is het de taak van de clinicus om de juiste classificatie bij de specifieke symptomen te bepalen. Hoewel differentiële diagnostiek voor veel clinici dagelijkse routine is, blijkt dat velen van hen geneigd zijn vast te houden aan de eerste classificatie die passend lijkt.
DSM-5®: Differentiële diagnostiek helpt een tunnelvisie te voorkomen en ondersteunt de clinicus bij het kiezen van de juiste DSM-5-classificatie voor elke patiënt. Met dit boek kan de lezer zich bekwamen in differentiële diagnostiek op basis van de DSM-5-criteria, als onderdeel van een uitgebreid diagnostisch onderzoek.
Waarom zou je het complete DSM-5-Handboek aanschaffen als je altijd prima hebt gewerkt met de beknopte versie? We stelden deze vraag aan prof. dr. Jan Swinkels, psychiater en hoogleraar. Hij schreef er een whitepaper over: 'DSM-5: Voor goed gebruik van de Beknopte editie is het Handboek onmisbaar'.
Verwijst u vanuit een huisartsenpraktijk patiënten door naar de Basis GGZ of gespecialiseerde GGZ? Dan maakt u daarbij gebruik van DSM-classificaties. Met de zojuist verschenen Gids voor de huisartsenpraktijk: DSM-5® van prof. dr. Michiel W. Hengeveld kunt u op eenvoudige wijze classificaties, ICD- en ICPC-codes opzoeken.
Meld u aan voor de DSM-5 Nieuwsbrief en ontvang nieuws over: